HTML

Muglai Mikes Kelemenné

Egy vendégtanár feljegyzései, megfigyelései, kalandjai Anatóliában.

Friss topikok

  • Mikes Kelemenné: Biztosan nagyon meleg lehet mar Muglaban, hogy nem jon a kovetkezo resz, pedig a szabadsag is koze... (2012.06.19. 04:11)
  • Seafalcon: Azért elég veszélyes volt NEM vámosnak eladni a cigit! Írtam egy szótárt: Szavak a hullámok hátán... (2012.06.06. 23:29) Vendégségben
  • Seafalcon: Az Allah büyük, ekmek kücük mondást egy magyar (tengerész?) találta ki... nem török! De ha tud biz... (2012.06.06. 23:01) Indulás
  • Mikes Kelemenné: Mkor jon mar a kovetkezo resz? (2012.04.29. 21:13) Hétköznapok
  • bircike: Annyi melegség járt át, amikor ezt olvastam, és nem a tavaszi napsütés tette. Eszembe jutott a saj... (2012.03.26. 14:13) Yeniköy

Címkék

Újra Stratonikeában

2012.03.18. 18:07 Mikes Kelemenné

Március 5.

 

Ma nem mentem be az egyetemre. Mivel ezen a napon nincs órám, kineveztem a hétfőt alkotónapnak.

            A tegnapi nap is nagyon szép volt. A két magyar kislányt meghívtam ebédre, egyenek hazai ízeket. Zöldborsó levest, marhapörköltet, tarhonyát és salátát készítettem. Fél 12-re érkeztek meg a lányok, ők süteménnyel emelték az ebéd „fényét”. Tényleg, minden nagyon jól sikerült és ennek köszönhetően majdnem maradék nélkül felfaltunk mindent.

            Ebéd után elmentünk Brigivel és Timivel Stratonikeába és Laginába. Amikor először e településeken jártunk szomorkás, fázós nap volt. Most meg kellemes, igazi kirándulóidő.

A dzsámit is kinyitották, a kitárt ajtaja előtt kisebb-nagyobb méretű cipők sorakoztak. A dzsámi mögül rézműves kalapácsának kopácsolása hallatszott. A lakható épületek körül idős emberek tettek-vettek, a kertekben ruhák száradtak. Az összedőlt házak kertjeiben is dolgoztak, metszették a fákat, gyűjtötték össze a lehullott gallyakat, szedték a szemetet, s ahol csak lehetett, állatok legelésztek. Élettel telt meg a város.

A romok Stratonikeában most sokkal több mindent megmutattak magukból. Első utunk a gimnáziumhoz vezetett, azt múltkor elkerültük. Hatalmas területen bedőlt oszlopok, leomlott falak, hegyekbe hordott kövek. Igazából nem tudtuk eldönteni, a kirajzolódó helyiségeknek mi lehetett a funkciója. Elüldögéltünk a kövek között, szóba elegyedtünk a többi bámészkodóval, és valamennyien jól mulattunk egy német juhászkutyán. Az eb jókora kővel birkózott, mindenáron a szájába akarta venni, de a kő nagyobb volt, mint amekkorára a száját ki tudta tátani. Hosszasan küzdött „zsákmányával”. Morgott, acsarkodott, végül a gazdái megszánták, a követ felszedték s magukkal vitték.

            Az oszlopos tér is új arcát mutatta. A napsütésben ragyogtak a kövek. A márványba vésve (karcolva) jeleket fedeztünk fel. Volt ahol csak kezdetleges rajzok formájában halat, keresztet, máshol mindezt erőteljesen. Sőt egy görög feliratban a Krisztus szót lehetett kibetűzni. Egy elmosódott vésetben a keresztre feszített Jézus alakja. Talán egy titkos, korai keresztény közösség üzenete lehet mindez? Csak találgattunk. Voltak erőteljes kontúrú keresztek is, azok biztos, hogy a bizánci korból származnak.

            Három órán keresztül nézelődtünk a romvárosban.  Igencsak elfáradtunk és fázni is kezdtünk. A központba mentünk. A kávézó előtti térre kitett asztaloknál sokat pihengettek, beszélgettek. Mi is ittunk egy forró teát, és Laginába hajtottunk.

Laginában a terepőr már elmenőben volt, de ez nem gátolt meg bennünket abban, hogy bemenjünk a romkertbe. Fantasztikus látvány volt, ahogy a lebukó nap rásütött Hekaté templomára. S itt is felfedeztük azokat a jeleket, amilyeneket a másik városban láttunk: halat és keresztet. És még egyet: egymásmellé vésett lábnyomokat. Volt, amelyik befelé „ment”, s volt, amelyik már „kifelé”. És mindenhol görög nevek. Vajon kik állítottak ilyen módon emléket maguknak?

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugla.blog.hu/api/trackback/id/tr934324215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása