HTML

Muglai Mikes Kelemenné

Egy vendégtanár feljegyzései, megfigyelései, kalandjai Anatóliában.

Friss topikok

  • Mikes Kelemenné: Biztosan nagyon meleg lehet mar Muglaban, hogy nem jon a kovetkezo resz, pedig a szabadsag is koze... (2012.06.19. 04:11)
  • Seafalcon: Azért elég veszélyes volt NEM vámosnak eladni a cigit! Írtam egy szótárt: Szavak a hullámok hátán... (2012.06.06. 23:29) Vendégségben
  • Seafalcon: Az Allah büyük, ekmek kücük mondást egy magyar (tengerész?) találta ki... nem török! De ha tud biz... (2012.06.06. 23:01) Indulás
  • Mikes Kelemenné: Mkor jon mar a kovetkezo resz? (2012.04.29. 21:13) Hétköznapok
  • bircike: Annyi melegség járt át, amikor ezt olvastam, és nem a tavaszi napsütés tette. Eszembe jutott a saj... (2012.03.26. 14:13) Yeniköy

Címkék

Datca és a tréner esete a baklavával

2012.04.04. 20:23 Mikes Kelemenné

 Április 30.

 

Itt is van bolondok napja, de senki nem bolondozott. Ragyogóan sütött a nap, úgy döntöttünk, elmegyünk kettesben világot látni. Datça mellett döntöttünk.

Datça Muğlától 120 km-re van a Resadye-félsziget végében. Nem különösen érdekes város, olyan szerény üdülőhely. Az útikönyvek a varázslatos tájat és a rendkívül tiszta levegőjét említik. S Datçánál találkozik az Égei-tenger a Földközi-tengerrel.

A város még néptelen, csak most ébredezik téli álmából. Takarítottak mindenhol, töltötték fel az üzleteket. A vendéglők nagy része még zárva. Csak a helyiek (és mi) sétálgattak, teáztak, üldögéltek, napoztak a tengerparton.

Félóra sem kellett, és végigmentünk a városkán. A város szélén, a tengerparton nézelődtünk, a legközelebbi görög sziget (Simi) körvonalait nézegettük. És egy kifutó halászhajót. Nagyon szeretjük a tengert.

Egy csendes étterembe ültünk be, rajtunk kívül még ketten ebédeltek. Halat, salátát, sült krumplit rendeltünk. Kiváló szakácsa van ennek a névtelen vendéglőnek (egész pontosan csak halétteremnek nevezték), bárkinek nyugodtan ajánlanám.

A félsziget szépségére nem lehet megfelelő szavakat találni. Van olyan része, amely a világörökség része. Hol a tenger látszik, hol változatos magasságú, formájú hegyek között fut az országút. A hegyek oldalát színes virágtakaró borította, virágzott a levendula, és sok-sok ismeretlen nevű sárga, fehér, rózsaszínű, piros virág. Hol eukaliptusz ligetben autóztunk, hol virágzó mimózaerdőben. Hol kecskenyáj legelészett, hol birkákat terelgettek. S volt, amikor egy csacsi jelentett forgalmi akadályt.

Az út mentén mindenhol leállók, mindegyikben autók. Mindenki gyönyörködött, fényképezett. A mély szakadékok, a magasodó hegyek, a zöld fenyvesek, a színes hegyoldalak, a morajló tenger mindenkit elvarázsolt. Datçához közeledve szélmalmok, némelyiknek csak a romja. Korszerű szélkerekekkel váltották ki őket. A régiek nyaralóként, panzióként, étteremként funkcionálnak. A szembe lévő magaslaton középkori erődöt rekonstruálnak. Ha elkészül, gyönyörűen illeszkedik a tájhoz.

 

 

Április 3.

 

 

Ezt el kell mesélnem!

            Délután elsétáltunk a városba. Ha csak tehetjük, mindennap sétálunk egy-két órát. Már hazafelé tartottunk, amikor úgy gondoltuk, vesszünk némi baklavát. Betértünk az egyik boltba. Az elárusító kislányon kívül két férfi üldögélt a helyiségben. Csabával azon vitatkoztunk, melyikből vegyünk. Az idegen szó hallatán az egyik férfi megkérdezte, honnan jöttünk és mit csinálunk itt a városban. Csaba elmondta angolul, hogy én itt dolgozom, ő meg elkísért. A jóemberben csak annyi maradt meg, hogy valaki dolgozik. Felragyogott a tekintete, és elkezdte sorolni a török első osztályú futballcsapatokat, és kérdezte Csabától, melyiknek az edzője? A Beşiktaşé? A Galatasarayé? Kellett némi önuralom, hogy ne röhögjünk fel. Fogalmunk sincs, miből következtettek arra, hogy Csaba futballedző. Talán az öltözékéből? Nem tagadom, kivételesen, nagyon elegáns volt.

            Az utcán majd szétestünk a röhögéstől. A baklava viszont friss volt és finom. Végül is egy sztáredzőnek szánták!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugla.blog.hu/api/trackback/id/tr44364135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása