HTML

Muglai Mikes Kelemenné

Egy vendégtanár feljegyzései, megfigyelései, kalandjai Anatóliában.

Friss topikok

  • Mikes Kelemenné: Biztosan nagyon meleg lehet mar Muglaban, hogy nem jon a kovetkezo resz, pedig a szabadsag is koze... (2012.06.19. 04:11)
  • Seafalcon: Azért elég veszélyes volt NEM vámosnak eladni a cigit! Írtam egy szótárt: Szavak a hullámok hátán... (2012.06.06. 23:29) Vendégségben
  • Seafalcon: Az Allah büyük, ekmek kücük mondást egy magyar (tengerész?) találta ki... nem török! De ha tud biz... (2012.06.06. 23:01) Indulás
  • Mikes Kelemenné: Mkor jon mar a kovetkezo resz? (2012.04.29. 21:13) Hétköznapok
  • bircike: Annyi melegség járt át, amikor ezt olvastam, és nem a tavaszi napsütés tette. Eszembe jutott a saj... (2012.03.26. 14:13) Yeniköy

Címkék

Nőnap

2012.03.20. 18:28 Mikes Kelemenné

 Március 8.

 

Nemzetközi nőnap. Törökországban ennek az ünnepnek nincsen semmiféle hagyománya.

            Reggel, mielőtt kimentünk volna a kampuszra, férjem virágot vásárolt. Két cserép nárciszt és tíz szál szegfűt. A nárciszból egyet a biztonsági szolgálat hölgy tagjának, Fatmának ajándékozott, a másikat Meleknek vitte el. A szegfűt meg az ismerős nőknek szánta. Fatma nem értette, hogy miért kapta a virágot, neki el kellett magyarázni az okát. Viszont az egyetem egyik nagyon kedves (és szép) biztonsági őre azonnal tudta, hogy miért „jár” neki a szegfű. Ott a férfiak értetlenkedtek. Talán jövőre eszükbe jut ez a tavaszi ünnep.

            Az autónkból kiszállva nagyon sok rendőrt láttunk az egyetem területén. Egyáltalán nem tudtuk mire vélni a dolgot, mert eddig nagyon békés helynek tűnt a kampusz. Dél körül aztán dobszóra lettünk figyelmesek. Kinéztem az ablakon, s láttam, hallgatók gyülekeznek, kezükben táblákkal. Valamit szónokoltak, majd táncolni kezdtek. Ebből ismertem fel, hogy a tiltakozók kurd diákok. Nagyobb szabadságot és több jogot követeltek a nőknek.

            Csütörtök lévén délután az elmaradhatatlan programra került sor: a ragyogó napsütésben a bazárba mentünk.

A bazár városi központ felé eső végén tüntető emberekre figyeltünk fel. A török kommunista párt aktivistái voltak, s némán tiltakoztak. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy miért. Voltak vagy tízen, s fele annyi rendőr. Békés megmozdulás volt. Kicsit bámészkodtunk, majd hazaindultunk. Ám ahogy kértünk a főútra (Köztársaság út), hatalmas rendőrsorfalba ütköztünk. Golyóálló mellényben, pajzzsal, gumibottal és természetesen kézifegyverrel felszerelt rendőrök fogták közre a közeli teret. A körön belül nagyobb tömeg. Kezükben táblák. Megint csak a kurd diákok tüntettek a nők jogainak érvényesítéséért. Ők skandáltak, a rendőrök maguk között beszélgettek, telefonálgattak, élvezték a napsütést.

            Este csöngött a telefonom. Melek hívott s közölte, elfelejtette mondani, holnap falura megyünk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugla.blog.hu/api/trackback/id/tr624328761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása