HTML

Muglai Mikes Kelemenné

Egy vendégtanár feljegyzései, megfigyelései, kalandjai Anatóliában.

Friss topikok

  • Mikes Kelemenné: Biztosan nagyon meleg lehet mar Muglaban, hogy nem jon a kovetkezo resz, pedig a szabadsag is koze... (2012.06.19. 04:11)
  • Seafalcon: Azért elég veszélyes volt NEM vámosnak eladni a cigit! Írtam egy szótárt: Szavak a hullámok hátán... (2012.06.06. 23:29) Vendégségben
  • Seafalcon: Az Allah büyük, ekmek kücük mondást egy magyar (tengerész?) találta ki... nem török! De ha tud biz... (2012.06.06. 23:01) Indulás
  • Mikes Kelemenné: Mkor jon mar a kovetkezo resz? (2012.04.29. 21:13) Hétköznapok
  • bircike: Annyi melegség járt át, amikor ezt olvastam, és nem a tavaszi napsütés tette. Eszembe jutott a saj... (2012.03.26. 14:13) Yeniköy

Címkék

A professzor

2012.03.12. 19:16 Mikes Kelemenné

 Március 2.

 

Itt is rohannak a napok. Alig kezdődik el a hét, már péntek. Az időjárás a jobbik arcát mutatja, talán megjön a tavasz.

            A hét munkával telt. Felfrissülést csak a csütörtöki nagypiac jelentett. Két órát jártunk fel s alá, figyeltük az embereket, hallgattuk a vásári kikiáltókat, elnéztük a vándorköszörűst munka közben. Valójában, leírhatatlan a hangulata.

            Elromlott a mosógéphez csatlakozó csap, szerda reggel arra ébredtünk, hogy a közlekedő padlószőnyege egészen átázott. Még „szerencse”, hogy magába szívta, s nem áztattunk le senkit.

            Még az előző napon férjem összeismerkedett a folyosón lakó biológusprofesszorral. Mókás volt, ahogy beszélgettek. Ő mondta törökül, férjem meg magyarul. Kb. 10 perc erőlködés után a professzor megszólalt angolul, s kiderült, mindketten tökéletesen bírják ezt a nyelvet. Nos, szomszédunkat hívtuk segítségül a csap-problémánk megoldására. Szerdán este 9-kor a professzor bekopogott, feltérképezte a bajt, telefonért nyúlt, s nem telt el 10 perc, két szerelő lépett be az ajtón. 10 órára megoldódott a probléma.

            Tegnap este ismét kopogtatott professzor úr. Egy lepénykenyér negyedét hozta. Az egyik asszisztensétől kapott egy falusi nagymama sütötte fél kenyeret, azt osztotta meg velünk. A lepénykenyér nagyon népszerű, csütörtöki napokon a vidéki kofák is árulják a piacon. Pékségekben is lehet kapni, néha veszünk.

            Ma délelőtt meg Melek édesanyja lepett meg bennünket otthon gyúrt tésztából készült sajtos tésztával. Ez az egyszerű étel nagyon ízletes tud lenni, csak jó sajtot kell hozzá választani. (Itt győződtünk meg igazán arról (bár már korábban is biztosak voltunk benne), hogy a trappista nem sajt!)

A piacon sokféle sajtot lehet kapni, ízük a selymes, telt, lágy, markáns között mozog. Árulják nagy, kicsi kerek tömbben, kockában, amiből kivágják a megfelelő súlyú darabot, aztán kínálják hosszú és rövid csíkokra darálva, őrölten, állagát tekintve keményen vagy lágyan. A sajt mellett még rengeteg joghurtot esznek. Elképesztő méretű kiszerelésekben lehet kapni, a 2 dl-estől az 5-10 literes kannákig. Mindenhez eszik, és nem csak könnyű reggelihez, vacsorához, adják öntetként, önálló körítésként. Az ízesített joghurt itt nem kelendő, bár a nagy szupermarketekben lehet kapni Danone- t.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugla.blog.hu/api/trackback/id/tr984312600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása